Odziv komisije na izjavo ministra Klemenčiča

Ljubljana, 19. marca 2018 – Minister za pravosodje Goran Klemenčič je na petkovi javni predstavitvi mnenj o noveli Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v okviru Odbora za pravosodje Državnega zbora RS na temo objav na spletni strani komisije izjavil: »In nazadnje, kar me je kot strokovnjaka s tega področja šokiralo, dobesedno skoraj nekaj, kar je, to je, mislim, da je gospod Verk poudaril, objava o zaščitenem prijavitelju. […] To je nedopustno, nestrokovno, to je za kazensko ovadbo. Sramota.« Komisija navedbo ministra Klemenčiča odločno zavrača.

Ministrova izjava je neutemeljena in nespodobna. Komisija nikoli ni objavljala podatkov o zaščitenih ali prikritih prijaviteljih, saj se dobro zaveda pomembnosti in občutljivosti tovrstnih podatkov ter zato z njimi ravna v skladu z zakonom.

Ob tem komisija opozarja, da je minister Klemenčič v primeru, da razpolaga z dokazi za svojo trditev, že po uradni dolžnosti dolžan najmanj naznaniti kaznivo dejanje, če že ne vložiti kazensko ovadbo organom odkrivanja oziroma pregona.