TV serija o korupciji znotraj protikorupcijske agencije

TV serija o korupciji znotraj protikorupcijske agencije

Vodilna kitajska agencija za boj proti korupciji je začela predvajati televizijsko serijo, ki razkriva korupcijo znotraj njenih vrst, s čimer želi poslati sporočilo, da v boju kitajskega predsednika Xi Jinpinga proti korupciji ne bo popuščanja. 

Centralna komisija za disciplinsko inšpekcijo (CCDI) kitajske komunistične partije je agencija, ki vodi neusmiljeno protikorupcijsko akcijo predsednika Xi Jinpinga in je v preteklih letih razkrinkala na tisoče uradnikov. Toda tudi CCDI ni imuna na korupcijo, je pa leta 2014 ustanovila urad za preiskovanje korupcije med svojimi uradniki. Serija v epizodah razkriva, kako njeni uradniki že od leta 1990 izkoriščajo svoj vpliv za pridobivanje dragih daril, kot so biseri, ure znanih oblikovalcev, zlate palice in denar. Podkupljivi uradniki v seriji tako pred kamero priznajo, da so prejemali podkupnino.

Naslov serije »Za kovanje železa potrebuješ moč« izvira iz Xijevega govora leta 2012 in si prizadeva pokazati, da v preiskavah CCDI ne bo »slepih kotov«. Ob tem je Xi poudaril, da mora CCDI najprej počistiti pred svojim pragom. Xi obljublja, da bo izkoreninil globoko zakoreninjeno korupcijo v vladajoči komunistični partiji in da bo preganjal tako močne »tigre« kot tudi ponižne »muhe«.

Vir: Reuters