Korupcijska pot turistični hit na Češkem

Korupcijska pot turistični hit na Češkem

Praga – Ena od turistična agencij v Pragi je svojo ponudbo razširila z novim tipom turizma, ki v ospredje postavlja korupcijo. Tako imenovana korupcijska pot vodi po krajih vezanih na škandale, ki so prizadeli politično življenje države. 

Projekt je odziv na stanje v državi deset in pol milijonske populacije, kjer so odkritja sumljivih poslov na vseh področjih postala že običajna. Gre za različne slabe prakse od milijarde vrednih pogodb vojske do zlorab vsakega centa od prodaje vozovnic mestnega javnega prometa. Številne državne institucije se borijo s korupcijo in sistemom, kjer so pregoni redki, obsodbe pa še manj pogoste.

»Naš cilj je, da se češka korupcija uvrsti na UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine«, je dejal Pavel Kotyza, eden od organizatorjev korupcijske poti. Nov turistični paket je razprodan za en teden vnaprej, dodali bodo še nemško in angleško korupcijsko pot in razmišljajo še o ruski, italijanski in japonski poti.

Nova agencija ponuja številne izlete. Priljubljena tura, imenovana Safari, popelje turiste na ogled vil in ograjenih posesti poslovnežev, povezanih s sumljivimi, velikimi državnimi naročili. Ena od ponudb je ogled mestne hiše v Pragi, kjer vodič predava o anonimnih lastništvih skladov, prinosniških delnicah in sumljivih razpisih. Turiste med ogledom mestne hiše poučijo, kako se opravljajo posli preko podjetij v skrivnostni lasti. Ena od postaj je gradbišče velikega cestnega predora, kjer dela zamujajo, stroški pa so narastli za 530 milijonov dolarjev. Turisti si ogledajo tudi prazno polje, kjer bi moral biti zgrajen olimpijski stadion – projekt, ki je stal več milijonov, čeprav so njegovi kritiki že od začetka opozarjali, da je obsojen na propad.

Nova turistična ponudba odraža zavedanje, da je korupcija problem in naraščajočo javno zavest o nujnosti njenega »čiščenja«. Desno sredinska vlada, ki je v funkciji od leta 2010, in novo vodstvo mestne hiše sta že požela previdne pohvale nevladnih organizacij za prizadevanja za izboljšanje načinov porabe davkoplačevalskega denarja.

Povzeto po: Reuters