Francoski minister za proračun odstopil zaradi domnevne davčne utaje

Francoski minister za proračun odstopil zaradi domnevne davčne utaje

Po uradnem začetku preiskave tožilstva je včeraj odstopil francoski minister za proračun Jerome Cahuzac. Tožilstvo bo preiskalo ali je minister, ki si je sicer vztrajno prizadeval, da Hollandova vlada ustavi odtekanje denarja v davčne oaze in davčne utaje francoskih državljanov, sam kršil zakonodajo s tem, ko ni prijavil domnevnega računa v švicarski banki UBS.

Domnevni »skrivni« račun v Švici, ki naj bi ga imel pri banki UBS minister do leta 2010, je prva razkrila medijska spletna stran Mediapart. Na spletni strani so objavili posnetek v katerem je slišati, domnevno ministra, ko reče »Moti me, da imam tam odprt račun – na UBS, navsezadnje najverjetneje ni najbolj skrita izmed bank«. Preliminarna sodna preiskava se je sicer začela že v mesecu januarju, včeraj pa so iz urada pariškega tožilca sporočili, da so na podlagi zaslišanja prič in analize glasu z zmerno gotovostjo ugotovili, da je glas moškega na posnetku v resnici Cahuzacov. Na podlagi teh ugotovitev so začeli uradno preiskavo, v kateri se bodo primeru celovito posvetili in sodelovali z mednarodnimi preiskovalnimi organi.

Cahuzac je sam podal odstopno izjavo, da s svojim postopkom ne bi oviral dela vlade. Dodal pa je še, da je nedolžen vseh žaljivih obdolžitev, ki se pojavljajo zoper njega.

Viri: Al Jazeera, New York Times


Vir slika: Cyclotron pod licenco CC BY-SA 3.0