Bodo lobisti »ugrabili« evropsko državljansko pobudo?

Bodo lobisti »ugrabili« evropsko državljansko pobudo?

Evropska državljanska pobuda je nov program za aktivno vključitev državljanov Evropske unije (EU) v zakonodajni postopek. Program je stopil v veljavo 1. aprila 2012, pobuda pa omogoča, da lahko milijon evropskih državljanov Evropsko komisijo pozove k pripravi zakonodajnega predloga, s čimer lahko neposredno vplivajo na pripravo politik EU. Kot poroča britanski Independent pa sta dve izmed največjih britanskih lobističnih firm začeli ponujati gospodarskim družbam in korporacijam storitve, s katerimi bi zlorabili državljansko pobudo za gospodarske interese.

Namen državljanske pobude je v uveljavitvi tradicionalne ljudske iniciative in zbližanje državljanov EU z njihovimi skupnimi zakonodajalci. Iniciativo oziroma pobudo lahko predlaga skupina državljanov EU, ki živijo najmanj v sedmih različnih državah. Obravnavana bo le v primeru, da bo zbranih vsaj milijon glasov. Pravila programa določajo, da državljanske pobude ne morejo voditi organizacije, dovoljeno pa jim je promovirati in podpirati že obstoječe pobude, če to počnejo popolnoma transparentno. Novinarji Independenta so raziskali in ugotovili, da sta dve pomembni podjetji za odnose z javnostmi, Bell Pottinger in Fleishman-Hillardže, ponujali uporabo državljanske pobude za namen lobiranja Evropske komisije na račun velikih korporacij, kar predstavlja kršitev pravil.

Evropska komisija se je odzvala na omenjene navedbe in strahove, da bi lobisti resnično »ugrabili« program državljanske pobude z zagotovilom, da naj bi zlorabe skozi celoten proces peticije preprečevale varovalke. Antonio Gravili, tiskovni predstavnik podpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča, je povedal, da so že pri oblikovanju predpostavili možnost pojava zlorab, zato so v postopek vgradili posamezne varovalke, kot sta kvota podpisov po posameznih državah in transparentnost financiranja državljanskega odbora, navsezadnje pa je Evropska komisija tista, ki odloči, ali bo na podlagi pobude sprejela kakšne ukrepe ali ne.

V podjetju Fleishman-Hillard so se na navedbe Independenta odzvali s sporočilom, da je bil namen napotkov na njihovi spletni strani praktično prikazati, kako v skladu s pravili Evropske komisije vložiti državljansko pobudo. S predlogom oziroma napotki pa niso želeli razširjati državljanske pobude, ker to ni v skladu s pravili. Napotke na svoji spletni strani bodo spremenili in zapisali bolj jasno. Daniel Hamilton iz podjetja Bell Pottinger je potrdil pošiljanje elektronske pošte, v kateri je potencialnim strankam ponujal vlaganje peticij za spremembe evropske zakonodaje, vendar je zavrnil nadaljnje komentiranje omenjenega sporočila.

Kljub varovalkam, ki jih je izpostavil Antonio Gravili, pa odkritja britanskih novinarjev ponovno vzpostavljajo vse večji pritisk na premiera Davida Camerona, da skladno s predvolilnimi obljubami končno vzpostavi učinkovito regulacijo na področju lobiranja.

Viri: The Independent, ZDNet, http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/basic-facts