Eden od šestih prebivalcev Zahodnega Balkana podkupuje

Eden od šestih prebivalcev Zahodnega Balkana podkupuje

Aretacija vodje oddelka za boj proti korupciji v uradu kosovskega tožilstva zaradi obtožb o korupciji je spet usmerila pozornost na problematiko politične korupcije in podkupovanja med javnimi uslužbenci na Zahodnem Balkanu.

Medtem ko je aretacija posebnega tožilca Nazmija Mustafija zaradi korupcije najbolj viden in izpostavljen tovrstni primer, pa Kosovo ni edino, ki se sooča s takšnimi težavami.

V začetku aprila je v Romuniji odstopil minister za okolje Laszlo Borbély po tem, ko so tožilci skušali doseči odpravo njegove imunitete, da bi začeli kazenski pregon zaradi korupcije. Medijska poročila nakazujejo, da naj bi Borbély brez javnih razpisov sklenil več pogodb s podjetjem za obnovitvena dela v njegovem stanovanju. Sam je protipravna dejanja zanikal.

Na Hrvaškem so 4. aprila 2012 obsodili nekdanjega notranjega ministra Ivico Kirina zaradi korupcije, ki je po besedah tožilca državo stala več kot 2,5 milijona evrov.

Po podatkih Združenih narodov, ki so v poročilu za leto 2011 navedli, da je eden od šestih državljanov v regiji na letni ravni neposredno ali posredno izpostavljen podkupovanju javnih uradnikov, je korupcija običajen del življenja v regiji.

»Za države zahodnega Balkana je problem korupcije še posebej zaskrbljujoč zaradi škodljivega vpliva na njihov socialni in gospodarski razvoj,« v svojem poročilu ugotavlja Urad Združenih narodov za droge in kriminal. »Korupcija je glavna skrb navadnih državljanov v regiji.«

»Mustafijeva aretacija je alarm za vse,« je dejal Hasan Preteni, direktor kosovske agencije za boj proti korupciji. Meni pa, da korupcija na Kosovu ni široko razširjena, vendar pa obstaja na najvišji ravni, tam kjer so večji proračuni, kapitalske naložbe in pohlepni ljudje. »Ali gre za korupcijo ali organiziran kriminal? Mislim, da bolj za organiziran kriminal. Nobena uradna oseba ne more biti vpletena v korupcijo brez sostorilcev. To zahteva več uradnikov v razpisnem postopku,« je dejal Preteni.

Poročilo Združenih narodov kaže drugačno sliko, in sicer, da je bilo predvidoma 11,1 % prebivalcev Kosova v zadnjih 12 mesecih podkupljenih. Podkupovanje je še bolj razširjeno v Albaniji (19,3 % podkupljenih prebivalcev), Bosni in Hercegovini (20,7 %) in na Hrvaškem (11,2 %). Manj podkupnin sprejmejo v Črni gori (9,7 %), Srbiji (9,3 %) in Makedoniji (6,2 %).

Povzeto po: Southeast European Times