Lord Blencathra lobiral za kajmanske otoke

Lord Blencathra lobiral za kajmanske otoke

Nekdanji minister konservativcev in aktualni član lordske zbornice Lord Blencathra oziroma kot nekdanji poslanec David Maclean je v preteklem obdobju plačano lobiral na račun Kajmanskih otokov.

Časnika The Bureau of Investigative Journalisem in The Independent sta z raziskovanjem odkrila in ugotovila, da je član lordske zbornice Lord Blencathra oziroma v preteklosti David Macleandejansko lobiral za vlado Kajmanskih otokov pri britanski vladi, hkrati pa je prejemal na tisoče funtov sejnin.

V preteklih mesecih je Lord Blencathra med drugim lobiral ministra za finance Georgea Osborna za zmanjšanje davkov na prevoz potnikov v letalskem prometu na Kajmanskih otokih, se med velikonočnim odmorom zasedanja parlamenta skupaj s tremi poslanci udeležil plačanega izleta na Kajmanske otoke in predlagal sestanek z Johnom Cryerjem, vlagateljem predloga za zaprtje Kajmanskih otokov kot davčne oaze, z delegacijo iz Kajmanskih otokov.

V temtrenutku britanska zakonodaja ne vsebuje jasnih določil, ki bi članom lordske zbornice preprečevala lobiranje na račun gospodarskih subjektov ali tujih vlad. Po drugi strani, pa so pravila za člane parlamenta bolj jasna, saj jim je prepovedano lobirati za »nagrado ali storitev« v imenu katere koli organizacije, pri kateri so izkazali določen finančni interes. Tudi po trenutnem vladnem predlogu regulacije lobiranja, se članom lordske zbornice za tak način lobiranja ne bo potrebno registrirati v novem registru lobistov.

Lord Blencathra je o svoji vlogi v omenjeni zgodbi novinarjem povedal, da je vseskozi skrbel za preprečevanje morebitnega navzkrižja interesov med vlogo lobista in njegovo vlogo v lordski zbornici. V nadaljevanju jim je povedal, da ni nikoli promoviral Kajmanskih otokov v lordski zbornici niti v govorih, vprašanjih ali na kakšen drug način. Na vprašanje novinarjev, ali je njegovo ravnanje skladno s Kodeksom ravnanja v Lordski zbornici, je odgovoril, da so morda zamešali lobiranje v parlamentu, s čimer se ni ukvarjal in lobiranje vlade, s čimer pa se je ukvarjal. Lord Blencathra, ki je med drugim direktor oz. predstojnik vladnega urada Kajmanskih otokov v Združenem kraljestvu, je priznal,da so ga najeli zaradi njegovih političnih povezav in razumevanja delovanja vlade, ministrstev ter javne uprave in ne zaradi poznavanja britanskih prekomorskih teritorijev.

Lobiranje Lorda Blencathre je izzvalo mnogo kritike tistih, ki menijo, da lobiranje v Veliki Britaniji potrebuje korenite spremembe.

Minister v senci Jon Trickett je v izjavi za medije povedal, da po njegovem mnenju ni prav, da je član zakonodajne oblasti, ki je odgovorna za določanje davčnih politik,angažiran s strani znane davčne oaze.

Poslanec laburistov Thomas Docherty meni, da bi moralo biti članom lordske zbornice prepovedano tovrstno plačano zastopanje. Po njegovem mnenju Lord Blencathra oziroma David Maclean ne bi smel hkrati delovati kot plačan član lordske zbornice in plačan lobist.

Lord Blencathra pa vztraja, da je njegovo početje enako početju vseh predstavnikov – predstavljanju in osvetljevanju bistva v posameznih primerih za vlado, EU, medije, poslance ali javnost v imenu posamezne vlade. Dodaja, da je v Londonu prek 150 veleposlanikov in drugih predstavnikov, ki se s tem stalno ukvarjajo in do sedaj še ni slišal mnenja, da bi bilo zastopanje čezmorskih britanskih ozemelj neprimerno.

Viri: The Independent, The Bureau of Investigative Journalism,