Ukrajina: Nov zakon cilja na protikorupcijske aktiviste in novinarje

Ukrajina: Nov zakon cilja na protikorupcijske aktiviste in novinarje

Kijev, 5. aprila 2017 - Transparency International poziva ukrajinske oblasti, naj odpravijo sporne spremembe Zakona o preprečevanju korupcije, ki se zdijo namenjene zastraševanju aktivistov za boj proti korupciji. Voditelji skupin za boj proti korupciji morajo po novem predložiti e-izjave o osebnih sredstvih, podobne tistim, ki so zdaj obvezne za javne uslužbence, sodnike, višje državne uradnike in poslance. 

José Ugaz, predsednik Transparency International, je novost komentiral: »Te nove določbe, je treba nemudoma odpraviti. Zakonodajalci skušajo ustrahovati civilno družbo in predvsem aktiviste za boj proti korupciji. Če te spremembe začnejo veljati, bo jasno, da ukrajinski visoki uradniki ne mislijo resno z bojem proti korupciji. Pokazalo se bo, da so se odločili stopiti za drugo stran, k tistim, ki želijo razveljavi protikorupcijsko gibanje. Te spremembe so maščevalni povračilni ukrep zakonodajalcev, ki so jezni, ker se od njih zahteva, da prijavijo svoje premoženje. Ni nikakršnega razloga za izpostavljanje protikorupcijskih skupin.«

Varuh človekovih pravic opozarja, da je nova zahteva nejasna in se lahko uporablja za odvračanje ali kaznovanje preiskovalnih novinarjev in partnerjev protikorupcijskih nevladnih skupin za opravljanje svojega dela. V skladu z omenjeno spremembo morajo namreč aktivisti in novinarji, ki delajo z neodvisnimi organizacijami s področja boja proti korupciji, kot tudi člani javnih svetov, javno razkriti svoje osebno premoženje na enak način kot državni uradniki, čeprav ne prejemajo javnih sredstev. Predsednik države Petro Poroshenko (na fotografiji), ki je spremembo podpisal 27. marca 2017, bi po mnenju varuha človekovih pravic moral razveljaviti nov ukrep, ki je »neupravičen poseg v svobodo izražanja in druge pravice, ki jih varujejo dolžnosti človekovih pravic«.

V skladu s spremembo bodo aktivisti, novinarji in drugi, ki ne bodo prijavili premoženjskega stanja, kaznovani z zaporno kaznijo do dveh let, kar je enaka kazen, ki doleti vladne uradnike.
Novi ukrep je del paketa sprememb Zakona o preprečevanju korupcije iz leta 2014 in Zakona o vojaški dolžnosti in storitvah iz leta 2006. Prvotne spremembe, ki jih je predsednik Poroshenko uvedel 10. marca, predlagajo izvzetje vojaškega osebja, ki aktivno sodelujejo v oboroženih spopadih na vzhodu Ukrajine iz obveznosti poročanja o osebnem premoženju. Te spremembe niso vključevale zahtev, ki bi vplivale na neodvisne skupine in novinarje, kar je kasneje uvedel član parlamenta.

Po množičnih protestih v obdobju 2013-2014 je vodstvo Ukrajine, da bi ustvarilo bolj transparentno vlado, zastavilo ambiciozne reforme v boju proti korupciji. Ena od ključnih reform je bila, da morajo državni uradniki svoje premoženje javno razkriti prek spletnega obrazca. Protikorupcijske zakonodajne reforme so bile med pogoji, na katere je pristala ukrajinska vlada, da bi izpolnila pogoje za potovanja Ukrajincev v Evropsko unijo brez vizumov.

Tudi več mednarodnih partnerjev Ukrajine je obsodilo novo zakonodajo, med drugim tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn. Veleposlaništvo Združenega kraljestva v Kijevu je v izjavil na Twitterju zapisalo, da je zakon »resen korak nazaj [in ...] bi lahko omeji zmogljivosti nevladnih organizacij, jih izpostavil pritiskom in vplival na reforme«. Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Kijevu je na Twitterju opozorilo, da »civilna družba igra ključno vlogo pri zagotavljanju transparentnosti; ciljanje nanjo je korak nazaj«.

Da so neodvisne skupine in novinarji bistvenega pomena za protikorupcijsko reformo Ukrajine in za svoje delo ne smejo biti ustrahovani ali kaznovani, meni Varuh človekovih pravic. Spremembe, ki ciljajo aktiviste v boju proti korupciji in novinarje, niso skladne s spoštovanjem več človekovih pravic, kot sta svoboda izražanja in pravica do zasebnosti, ki sta zaščiteni z različnimi mednarodnimi pogodbami, katerih podpisnica je tudi Ukrajina, in tudi z njeno ustavo.

Predsednik Poroshenko je obljubil, da bo ustanovil delovno skupino za spremembo podpisanega zakona, ki bo izključila nov ukrep proti aktivistom. Ustanavljanje skupine pa traja nekaj časa, opozarja Varuh človekovih pravic, in medtem bi lahko imela sporna novost neposreden negativni učinek na aktiviste in novinarje.

Vir: Transparency international, www.publicnow.com