Ciprskemu predsedniku omejitev imunitete

Ciprskemu predsedniku omejitev imunitete

Ciper bo omejil predsedniško imuniteto pred sodnim pregonom in povečal transparentnost vlade. Z ukrepoma želi predsednik Nicos Anastasiades umiriti vedno močnejše nezadovoljstvo javnosti zaradi politične korupcije in slabega ekonomskega upravljanja, obremenjenega z odmevnimi in kaotičnimi reševalnimi ukrepi. Posledica česar je bilo tudi zaprtje druge največje banke v tej otoški državi. 

Po nekaj več kot dveh mesecih predsednikovanja je predsednik Nicos Anastasiades razkril načrtovane spremembe, ki naj bi pomagale dvigniti zaupanje javnosti in modernizirale funkcije države. Med spremembe spadajo tudi spremembe ustave, ki naj bi razširile spekter kaznivih dejanj, za katere se lahko predsednika kazensko preganja, omejile zasedanje določenih funkcij na dva zaporedna mandata na položaju, odvzele imuniteto zakonodajalcem in zahtevale od zaposlenih na pomembnih državnih ali političnih položajih, da prijavljajo premoženjsko stanje. »Javnost upravičeno kritizira politike, češ da niso iskreni z ljudmi in da pozabijo na svoje obljube, takoj, ko so izvoljeni. Danes se želim temu pravilu zoperstaviti,« je dejal Anastasiades v nagovoru javnosti.

Transparency International v aprilskem poročilu navaja, da 91 odstotkov ciprskih anketirancev meni, da je politična korupcija velik problem v državi. Približno 79 odstotkov jih verjame, da se bo stanje zaradi finančne krize še poslabšalo.

Nezadovoljstvo javnosti zaradi korupcije v visokih krogih se je še povečalo, ko so v javnost pricurljale informacije o tem, da je podjetje, ki je v lasti Anastasiadesovih sorodnikov, eden tistih akterjev, ki so poskrbeli za milijonske finančne transakcije iz ciprske banke tik preden so, 16. marca, uvedli omejitve le - teh. Anastasiades zadeve ni komentiral, njegovi sorodniki pa so zanikali kakršne koli nepravilnosti v, kot so jih poimenovali, običajnih poslovnih transakcijah.

Anastasiadesova desnosredinska vlada, ki je zmagala na februarskih volitvah, je naročila sodno preiskavo, ki naj preuči vzroke za krizo, do katere je prišlo deloma tudi zaradi množičnega zadolževanja ciprskih bank. Anastasiades je dejal, da bodo vsa priporočila pravosodnih komisij zavezujoča.

Trenutno ciprska ustava predsedniku daje imuniteto pred sodnim pregonom. Ta ne velja le v primerih veleizdaje ali moralne sprijenosti. Doslej so poskusi odvzema imunitete predsedniku propadli. Družine žrtev eksplozije, ki je leta 2012 uničila največjo ciprsko elektrarno, so zahtevale odvzem imunitete nekdanjemu predsedniku Demetrisu Christofiasu, ki naj bi bil moralno odgovoren za nesrečo. Do istih zaključkov glede njegove vloge v zadevi je prišel tudi Državni preiskovalni odbor. Kljub temu je vse poskuse odvzema imunitete lansko leto vrhovno sodišče ustavilo.

Vir: Euronews