Britanska podjetja v protikorupcijski šoli

Britanska podjetja v protikorupcijski šoli

Mestna policija v Londonu in skupina podjetij za poslovne storitve British Standards Institutions (BSI) bosta izvedli usposabljanja, ki bodo skladno z Zakonom o podkupovanju »UK Bribery Act« (dalje: zakon) podjetjem pomagala pri boju proti korupciji.

Program sta policija in BSI zasnovala potem, ko so v mnogih podjetjih izrazili strah pred tem, da bi nehote kršili zakonodajo. Medtem ko je britanski premier David Cameron napovedal posvet o zakonu, sta londonska policija in BSI napovedala serijo izobraževalnih programov na temo protikorupcijskega upravljanja, na katerih bodo obravnavali dileme podjetij v povezavi s protikorupcijskimi strategijami, ki jih uvaja zakon. Gre za program usposabljanja, ki se bo začel v letošnjem septembru in naj bi služil kot pomoč pri omejevanju korupcije v Veliki Britaniji.

Od 1. julija 2011, takrat je namreč začel veljati zakon, so v podjetjih pogosto izražali pomisleke glede odgovornosti in omejitev, ki jim jih nalaga, ter negotovost, kako ga prenesti v prakso. Mnogi podjetniki navajajo, da jih sili k omejevanju širjenja poslovanja in bremeni njihove poslovne aktivnosti v tujini. Poleg tega se je pokazalo, da prav zaradi omenjenih težav podjetja pogosto zakon preprosto ignorirajo, posledica tega pa so neučinkovite ali visoko tvegane poslovne prakse.

Če ne delujejo v skladu z zakonom, podjetja tvegajo neomejeno visoke denarne kazni, posameznik, spoznan za krivega, pa celo zaporno kazen 10 let. »Podkupovanje je najbolj zahrbtna oblika korupcije,« je povedal Adrian Leppard, komisar londonske mestne policije, in dodal, da »prežema in destabilizira družbeno strukturo države v razvoju in odreka skupnostim pomoč, ki jim pripada«. Po njegovem mnenju mora dobro gospodarstvo zaznati in preprečevati podkupovanje ter »zadušiti vsakršno možnost, da bi na ta način prišlo do manipulacij in degradacij transakcij«.

Londonska mestna policija, ki trenutno preiskuje 25 posameznih primerov podkupovanja, meni, da bo novi program usposabljanja britanskim podjetjem pri uvajanju učinkovitih protikorupcijskih sistemov v veliko pomoč.

Kasneje letos bo BSI uvedla tako imenovani sistem potrjevanja, ki bo podjetjem omogočil, da bodo lahko predstavljala najboljše prakse v boju proti podkupovanju in s pomočjo neodvisne presoje skladnosti poslovanja podjetij s standardi, ki jih uvaja zakon, »pomirila« svoje delničarje. Izvršni direktor BSI Howard Kerr je dejal, da je »stalno prisotna nevarnost podkupovanja med britanskimi poslovnimi voditelji nedvomno razlog za zaskrbljenost« in da »nobena organizacija ni imuna na tveganja, povezana s podkupovanjem, vseeno pa lahko organizacije dokažejo, da imajo ustrezne mehanizme za preprečitev podkupovanja ter povezane izgube ugleda in finančnih stroškov«.
V BSI upajo, da bodo na opisani način podjetjem pomagali, da bodo zakonske zahteve uspešno pretvorila v praktične in finančno učinkovite ukrepe, in jim pokazali, kako v svojo poslovanje implementirati ustrezni nadzor.

Primer programa izobraževanja si lahko ogledate na tej povezavi.

Viri: BBC, CFO WORLD