Kitajski žvižgači brez zaščite

Kitajski žvižgači brez zaščite

Kitajski žvižgači, ki se proti korupciji borijo s pisanjem blogov, poročajo o vedno hujših fizičnih in verbalnih napadih, ki jih doživljajo zaradi svojih spletnih aktivnosti. Opisano po mnenju aktivistov in borcev proti korupciji predstavlja še en udarec protikorupcijskim prizadevanjem.

Sodeč po poročanju medijev, objavah na internetu in izjavah nekaterih blogerjev, je bilo v zadnjih mesecih napadenih ali nadlegovanih vsaj šest samooklicanih žvižgačev. Napadi sovpadajo z vladnim zatiranjem aktivistov, ki zahtevajo javno razkritje premoženja uradnikov, kar kaže na omejevanje protikorupcijskih pritiskov predsednika Xi Jinpinga (na fotografiji). Xi Jinping, ki je kitajski predsednik od letošnjega marca, je namreč pozval k ukrepanju proti korupciji in opozoril – kot že številni kitajski voditelji pred njim – da bi korupcija lahko ogrozila preživetje vladajoče komunistične partije. »Če je predsednik Xi Jinping resen glede boja proti korupciji, potem mora tem posameznikom zagotoviti zaščito pred ustrahovanjem in preganjanjem,« je dejala Maya Wang, raziskovalka pri organizaciji Human Rights Watch, eni od vodilnih neodvisnih organizacij za zaščito človekovih pravic.

Eden od napadenih blogerjev je povedal, da je njega in druge žvižgače opogumila razprava uradnikov med marčevskim letnim zasedanjem kitajskega parlamenta, ko je bilo govora o »javnomnenjskem nadzoru« moči. Takrat je bilo videti, da vlada resnično želi, da internet postane orodje za izkoreninjanje korupcije. »To bi pomenilo, da voditelji našega naroda pripisujejo velik pomen in podporo našim protikorupcijskim prizadevanjem na internetu,« je še povedal.

Medtem ko se žvižgaštvo v zahodnih državah večinoma pojavlja znotraj organizacij, na Kitajskem vznika na internetu in je barometer javnega mnenja srednjega razreda, saj žvižgači lahko po tej poti dosegajo široko občinstvo. Reuters ocenjuje, da okrog štirideset kitajskih žvižgačev na spletu pod svojim pravim imenom redno objavlja poročila glede domnevnih primerov korupcije in ostalih zaznanih kršitev. Januarja so v organizaciji, odgovorni za boj proti korupciji in prestopkom članov partije (t. i. Central Discipline Inspection Commission), pozdravili sodelovanje javnosti v boju proti korupciji z uporabo pravih imen. Cui Shaopeng, tiskovni predstavnik organizacije, je ob tej priložnosti na novinarski konferenci dejal: »Vsako poročilo žvižgača, ki bo podpisano s pravim imenom, bo obravnavano prednostno in tudi dobilo pravočasen odziv.« Oblasti so od takrat raziskale nekatere spletne obtožbe in zaprle več nižjih uradnikov. Organizacija ima na spletu posebno stran, na kateri lahko državljani podajo namige glede korupcije. Med letoma 2008 in 2012 so prejeli 301.000 prijav nepravilnosti.

Kljub temu Peking žvižgačem še vedno ne daje zakonske zaščite. Enemu najvidnejših kitajskih žvižgačev so oblasti prejšnji mesec izbrisale štiri spletne račune. Enega so nato, zaradi ogorčenja javnosti, ponovno aktivirali. Avtor zaprtih internetnih strani meni, da je to posledica njegovih nedavnih objav o vladnem uradniku, ki je bogato zapravljal za svojo ljubico. Po drugi strani pa je prav objava videoposnetka, ki prikazuje enega od uradnikov in njegovo ljubico, pripeljala do njegove obsodbe. Partija namreč svojim uradnikom strogo prepoveduje imeti ljubice, zato so uradnika kaznovali s trinajstletno zaporno kaznijo. Na osnovi pisanja nekega drugega blogerja o lokalni korupciji so oblasti obsodile devet uradnikov, avtor bloga pa je postal žrtev ustrahovanja, zasledovanja in celo fizičnega napada, ko ga je leta 2011 nekdo zabodel.

Viri: Stabroek news, Reuters