Zeleni Avstralije v volilni boj z obljubo o ustanovitvi zvezne protikorupcijske komisije

Zeleni Avstralije v volilni boj z obljubo o ustanovitvi zvezne protikorupcijske komisije

Vodja avstralske stranke Zelenih, nekdanja premierka in voditeljica Delavske stranke Christine Milne, je v luči nedavnega korupcijskega škandala v Delavski stranki Novega Južnega Walesa (NSW) napovedala uvedbo t. i. protikorupcijskega čuvaja, ki bi bdel nad zvezno vlado. 

Omenjeni korupcijski škandal je nedavno, in sicer po dolgotrajni preiskavi, razkrila avstralska Neodvisna komisija proti korupciji (ICAC), ki je sumljive posle nekdanjih ministrov predstavila v štirih poročilih.

V nečedne posle sta bila vpletena nekdanja ministra, člana zakonodajnega sveta NSW in predstavnika avstralske Delavske stranke Ian MacDonald in Eddie Obeid. Novembra lani je ICAC začela z nizom zaslišanj v zvezi z Obeidovimi domnevno sumljivimi nepremičninskimi in rudarskimi interesi. V preiskavi so med drugim proučili tudi okoliščine odločitve nekdanjega ministra za rudna bogastva Iana MacDonalda iz leta 2008, da odpre rudarsko območje v dolini Bylong. V tej povezavi je ICAC je raziskovala, ali je Obeid vplival na te odločitve. Preiskovalci so dokazali, da sta Obeid in MacDonald delovala koruptivno, saj sta z namenom zagotovitve lastne premoženjske koristi prirejala kriterije za podeljevanje rudarskih dovoljenj za izkop premoga na zemljiščih, ki so v lasti družine Obeid. MacDonald je večkrat odobril dovoljenja brez uradnega razpisa ali ponudb. Koruptivnost nekdanjih ministrov je državo stala okoli 90 milijonov dolarjev, ki pa zaradi padanja cen premoga morda nikoli ne bodo povrnjeni.

Da se tovrstne zgodbe ne bi ponavljale, naj bi Zeleni Avstralije parlamentu že predložili zakon za ustanovitev protikorupcijske komisije, in sicer takoj po septembrskih zveznih volitvah članov 44. avstralskega parlamenta. Po besedah senatorke Milinove je po tem škandalu ustanovitev zvezne protikorupcijske komisije nujna.

Viri: SBS News, The Sydney Morning Herald