Odziv na izjavo svetovalca župana MOK

Komisija za preprečevanje korupcije (dalje: komisija) se je zaradi zaščite postopkov, ki jih vodi, dolžna odzvati na včerajšnjo izjavo svetovalca župana Mestne občine Koper, javnega uslužbenca Sebastjana Jeretiča. Ta je namreč po tem, ko je župan MOK Boris Popovič pred kamerami vložil ovadbo zoper odvetnico Nino Zidar Klemenčič, na spletu zapisal, da je bila ovadba vložena, ker je županu »počil film ker ga je njen mož začel preganjati kljub temu da je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila da je Čist« in s tem kot svetovalec župana vzpostavil vzročno-posledično zvezo med postopkom komisije ter ovadbo odvetnice.

Komisija je že pred meseci res uvedla postopek nadzora nad premoženjskim stanjem župana Borisa Popoviča, in sicer zaradi utemeljenega suma kršitve Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Komisija pri omenjenem postopku aktivno sodeluje tudi z drugimi pristojnimi organi. Župan Popovič je bil pred kratkim že pozvan na razgovor pred komisijo. Komisija omenjeni postopek izvaja v skladu z zakonom, vodijo pa ga nadzorniki za premoženjsko stanje na komisiji in ne predsednik komisije, kot insinuira svetovalec župana Popoviča. Področje nadzora nad premoženjskim stanjem na komisiji sicer sistemsko usmerja namestnik predsednika Rok Praprotnik.

Omenjeno izjavo svetovalca župana je v kontekstu vseh okoliščin težko razumeti drugače kot nedopusten pritisk na delo komisije oziroma poskus vnaprejšnje javne diskreditacije postopka in njegovih morebitnih ugotovitev. Tak pristop – umanjkanja politične, pravne in osebne kulture ter odgovornosti – v slovenski realnosti žal ni redek. Komisija je političnih pritiskov najpogosteje deležna prav v povezavi z nadzornimi postopki pri premoženjskem stanju funkcionarjev na lokalni in državni ravni.

Sporočamo pa, da politični pritisk ne bo ohromil našega dela. Zakon velja za vse in komisija ga bo v okviru svojih pristojnosti dosledno izvajala.


Pripravil: Rok Praprotnik, namestnik predsednika KPK, pristojen za področje nadzora nad premoženjskim stanjem