Nov britanski protikorupcijski zakon za težje pranje denarja

Nov britanski protikorupcijski zakon za težje pranje denarja

Ljubljana, 5. oktobra 2017 - V nedeljo je v Veliki Britaniji začel veljati nov protikorupcijski zakon namenjen preprečevanju pranja denarja, s katerim naj bi zmanjšali količino nezakonitega denarja, ki vstopa v državo.  

Transparency International ocenjuje, da britanski politiki v Veliki Britaniji vsako leto kupijo nepremičnine v vrednosti 5,5 milijard ameriških dolarjev, ki naj si jih ne bi mogli privoščiti. Poleg tega je britanska Nacionalna agencija za boj proti kriminalu odkrila, da se preko Velike Britanije vsako leto opere 120 milijard ameriških dolarjev.

Konec aprila je britanski parlament sprejel Zakon o finančnem kriminalu, ki uvaja Odredbo o premoženju nepojasnjenega izvora, novo orodje, ki se lahko uporabi proti osumljenim pranja denarja. The Economist je povzel, da se odredba lahko izda, če se dohodek osumljencev ne ujema z vrsto nepremičnin v njihovi lasti, če so osumljenci povezani s hudim kaznivim dejanjem ali so »politično izpostavljene« osebe iz držav izven Evropskega gospodarskega prostora in če je sumljivo premoženje vredno več kot 66.000 ameriških dolarjev.

Sprejem novega zakona sovpada z najnovejšo preiskavo mednarodne organizacije preiskovalnih novinarjev (OCCRP), ki se ukvarjajo s preiskovanjem organiziranega kriminala in korupcije, z imenom Azerbajdžanska pralnica. Poročilo podrobno opisuje zapleteno shemo pranja denarja, ki jo je vodila azerbajdžanska elita in v kateri so preko slamnatih podjetij s sedeži v Veliki Britaniji med leti 2012 in 2014 oprali skoraj 3 milijarde ameriških dolarjev.

Vir: OCCRP