Ukrajinski protikorupcijski aktivisti zadržano slavijo zmago

Ukrajinski protikorupcijski aktivisti zadržano slavijo zmago

Medtem ko so aktivisti v Ukrajini pozdravili novico, da se je predsednik Petro Porošenko 4. oktobra uklonil njihovi zahtevi po ustanovitvi protikorupcijskega sodišča, se hkrati zavedajo, da na predsednikov podpis čaka tudi zakonski predlog, ki bi preiskave korupcije lahko oviral. 

Predsednik je zahtevi po novem sodišču ugodil le dan po tem, ko je parlament potrdil in v nadaljnjo obravnavo predal sporen predlog zakona, ki omogoča pritožbe, s katerimi se lahko omeji delovanje novega protikorupcijskega sodišča.

Porošenko, ki je nasprotoval zahtevam aktivistov in zahodnih zaveznikov po ustanovitvi protikorupcijskega sodišča in to prejšnji mesec tudi javno izrazil pred evropskimi voditelji v Kijevu na letnem forumu za razpravo o evropski prihodnosti Ukrajine - Yalta za evropsko strategijo (YES) – se je nenadoma in nepričakovano vdal z besedami, da prevzema odgovornost za ustanovitev sodišča. Pri tem je opozoril, da bo nov zakon omogočil tudi ustanovitev »specializirane protikorupcijske zbornice na novem vrhovnem sodišču, ki bo pritožbeni organ v vseh protikorupcijskih primerih«.

Vrhovno sodišče je bilo od zadnjih škandaloznih volitev novih vrhovnih sodnikov, ko glede na poročilo Sveta za javno integriteto, organa civilne družbe, ki bdi nad javno inegriteto, kar 30 od predlaganih 120-ih kandidatov ni izpolnjevalo etičnih standardov ali uspelo dokazati izvora premoženja, pod budnim nadzorom..Protikorupcijski aktivisti so po mesecih ustrahovanja, nadlegovanja in diskreditacij, ki so jih bili deležni s strani vladnih uslužbencev in tistih, ki so se borili proti ideji protikorupcijskega sodišča, kljub vsemu vzhičeni, čeprav se zavedajo, da je končna zmaga še daleč. Medtem ko še vedno ni jasno, zakaj je pri Protošenku prišlo do takšnega preobrata, nekateri opazovalci menijo, da je vzrok iskati v mednarodnemi pritisku, ki naj bi postal neznosen, še posebno s strani Beneške komisije, svetovalnega organa Sveta Evrope, ki ga sestavljajo strokovnjaki za ustavnopravne zadeve. Zavzeta zagovornika protikorupcijskega sodišča sta bila tudi Washington in ameriško veleposlaništvo v Kijevu.

Novica o ustanovitvi protikorupcijskega sodišča je vsaj za kratek čas ublažila breme dan prej sprejete parlamentarne potrditve zakonskega predloga, ki naj bi onemogočila preiskave številnih kazenskih zadev, vključno s primeri korupcije visokih uradnikov. Predsednik Porošenko mora ta predlog zakona podpisati, da stopi v veljavo ali pa nanj vložiti veto. Svoje odločitve še ni nakazal, a dejstvo je, da je bila njegova vladajoča stranka ena od glasnic novega zakona v parlamentu.

Vir: Radio Free Europe