Sara Gaberc o aktivnostih v okviru projekta Mladi proti korupciji

Dijakinja Sara Gaberc je ena od štirih dijakov Ekonomske šole Murska Sobota, ki si v okviru projekta Mladi proti korupciji prizadevajo za aktivno osveščanje vrstnikov, mladih ter širše javnosti o korupciji in njenih škodljivih posledicah za razvoj družbe. V nadaljevanju si lahko preberete njen prispevek o projektu, o katerem smo že pisali tudi v novicah »Mladi proti korupciji z ulično umetnostjo in rapovsko glasbo« ter »Dijaki proti korupciji«. 

Mladi proti korupciji

"Lotili smo se zahtevne naloge, in to je osveščati naše vrstnike in širšo javnost o pojavljanju korupcije in o njenih škodljivih posledicah. Jaz – Sara Gaberc, Živa Magič, Daniel Serdt in Lan Jakovljevič z mentorjem Zlatkom Jakovljevič smo se odločili, da se bomo borili proti korupciji z nečem, kar nam je najbližje, in to sta hip hop in street art.

Projektne aktivnosti se dogajajo v okviru mednarodnega natečaja Dijaki proti korupciji, v katerem sodelujeta naša Ekonomska šola Murska Sobota in Gimnazija Šentvid. V sklopu projekta smo se udeležili že dveh konferenc. Prva je potekala maja 2013 v Ljubljani, kjer smo spoznali skupino iz Šentvida, druga pa julija 2013 v Portorožu, kjer smo spoznali madžarske skupine.

Za uresničite našega projekta imamo na voljo tisoč evrov. Finančno nas je podprla Evropska unija prek madžarskega oddelka organizacije Transparency International, v Sloveniji sta natečaj organizirala društvo Integriteta in Društvo mladinski ceh.

Nekaj sredstev smo že namenili za izdelavo dveh serij nalepk in letakov, ki jih delimo po vsem Pomurju. V prihodnosti bomo izdelali nadaljnje serije nalepk in letakov ter plakate. Sodelovanje nam je že potrdil Gregor Purgaj, street art umetnik, čigar dela so trenutno na ogled v Galeriji Murska Sobota, ki bo naredi velik grafit povezan z vsebino projekta in to seveda na legalen način. K sodelovanju bomo povabili še nekatere najbolj vidne slovenske raperje in jih zaprosili, da nam dovolijo uporabo svojih že obstoječih komadov, ki pa bodo primerni, torej na temo korupcije.

Cilj, ki smo si ga zadali, lahko dosežemo le s skupnimi močmi."

Sara Gaberc