Opozorilo pred izsiljevalskim virusom

V zadnjem času se je v Sloveniji pričela pojavljati nova vrsta izsiljevalskega virusa, ki uporabniku zaklene računalnik in prikaže lažno obvestilo, kjer zahteva plačilo globe kot nadomestilo za storjene prekrške. V tem obvestilu je uporabljen tudi logotip Komisije za preprečevanje korupcije. Najverjetneje gre za eno izmed različic virusa Ukash (zanj se uporabljata tudi imeni Reveton oz. Urausy).  

Uporabnikov sistem se okuži s pregledovanjem spletnih strani, na katerih se nahaja podtaknjena koda (gre za t.i. napad v mimohodu, ang. Drive-By-Download). Po podatkih SI-CERT-a do okužbe najpogosteje pride zaradi izkoriščanja ranljivosti v starih verzijah programskega paketa Java.

Prikazano obvestilo vsebuje besedilo o tem, da naj bi uporabnik nezakonito prenašal avtorsko zaščitene datoteke ali obiskoval spletne strani z otroško pornografijo. Obvestilo zahteva plačilo globe (večinoma 100 €). Denar seveda dobi goljuf in ne policija ali komisija za preprečevanje korupcije.

Če ste žrtev okužbe z izsiljevalskim virusom, se za pomoč obrnite na SI-CERT. Na njihovi spletni strani so objavljena tudi navodila za odstranjevanje tega izsiljevalskega virusa.