Ustvarjalni natečaj POSNEMI FILMČEK, ZATRI KORUPCIJO

Dobrodošli na spletnem mestu natečaja Komisije za preprečevanje korupcije "Posnemi filmček, zatri korupcijo" za osnovnošolce v Sloveniji. Na tej strani lahko najdete opis natečaja, pravila sodelovanja in povezavo za oddajo filmčka prek storitve Arnes Filesender.


1. Vsebina natečaja

Korupcija je - poenostavljeno rečeno -, kadar nekdo, ki ima moč odločanja, ne naredi tako, kot bi bilo prav, ampak tako, kot je najbolje zanj, njegove sorodnike ali prijatelje, ne pa za vse nas. Da bi naleteli na tako situacijo, ni treba da ste odrasli, s službo in raznimi odgovornostmi - nepoštenost in zloraba moči se vas lahko dotakneta tudi pri vaših letih. Če si lahko predstavljate tako situacijo, ali pa ste jo celo kdaj že doživeli, vas Komisija za preprečevanje korupcije vabi, da o tem posnamete kratek filmček in z nami delite svoje občutke.

Vaš filmček bo pregledala strokovna žirija in ga ocenila. Tisti, ki boste s svojimi filmčki prišli v finale natečaja, jih boste lahko s profesorji na eni izmed slovenskih medijskih srednjih šol, ki sodelujejo pri natečaju, profesionalno posneli še enkrat, najboljši izdelek pa bo tudi javno objavljen. Vaš pogled na korupcijo bo tako pripomogel k večji osveščenosti o tem družbenem problemu.


2. Pravila sodelovanja

Kdo lahko sodeluje na natečaju?
Vsi osnovnošolci v Sloveniji.

S čim se lahko uvrstim v natečaj?
Pošlji nam filmček na temo korupcije, kot je opisan v rubriki 'Kakšen naj bo filmček?'

Kakšen naj bo filmček?
Filmček mora biti:
- dolg največ 2 minuti (vsi, ki bodo daljši, se ne bodo uvrstili v natečaj),
- posnet z mobilnim telefonom ali kamero,
- posnet brez pomoči staršev. Lahko je posnet s pomočjo mentorja, a moraš to navesti v svoji prijavi na natečaj,
- v slovenskem jeziku ali s slovenskimi podnapisi za dele, ki niso v slovenščini.

Izdelaš in pošlješ nam lahko več filmčkov, a mora biti vsak posebej označen z vsemi potrebnimi podatki, navedenimi pod rubriko 'Kako se prijavim na natečaj?'

Kako se prijavim na natečaj?
Z elektronsko prijavo preko Arnes Filesender (glej rubriko Oddaja izdelka) ali po navadni pošti.

Vsaka prijava mora vsebovati:

- Filmček

- Podatke o prijavitelju:
* ime in priimek avtorja oziroma avtorjev
* rojstne letnice avtorja oziroma avtorjev
* naziv dela, ki ga prijavljate
* čas trajanja dela, ki ga prijavljate
* kontaktni elektronski naslov
* naziv šole in mentorja, v kolikor je pri izdelavi filmčka sodeloval mentor

- Privoljenje staršev ali skrbnikov za prijavo na natečaj za vsakega sodelujočega posebej – izjava tvojih staršev za tebe, izjava prijateljevih/prijateljičinih staršev za njega/njo itd. Izjavo odpri na tej povezavi in jo natisni. Pri elektronskem pošiljanju privoljenje staršev skenirajte ali naredite dobro fotografijo, da se razberejo podatki, in sken oziroma fotografijo naložite poleg filmčka v Arnes Filesender.

 

3. Oddaja izdelka

Filmček moraš poslati/oddati do 31. oktobra 2016 (na natečaj se bodo uvrstile še vse tiste poštne pošiljke, ki bodo oddane na pošto do 31.10. 2016 v obliki priporočene pošiljke, in vse datoteke, ki bodo naložene na Arnes Filesender do 31.10. 2016 do konca dneva).

Priporočamo, da svojo prijavo (ki vsebuje filmček, podatke o vseh sodelujočih in privoljenja staršev za vsakega izmed njih) oddaš prek storitve Arnes Filesender, https://filesender.arnes.si/  - kot prejemnika datoteke vpiši naslov saso.podobnik(at)kpk-rs.si . Svoje uporabniško ime in geslo ima vsak osnovnošolec v Sloveniji. Če ti uporabniškega imena še nisi prejel ali če naletiš na težave, za pomoč poprosi informatika ali učitelja računalništva na svoji šoli.

V kolikor želiš filmček oddati na CD-ROM-u, DVD- ROM-u ali flash pomnilniku, ga pošlji po pošti v obliki priporočene pošiljke na naslov:
Komisija za preprečevanje korupcije, Dunajska 56, 1000 Ljubljana s pripisom »Ustvarjalni natečaj Posnemi filmček, zatri korupcijo – NE ODPIRAJ!«.

 

4. Presoja izdelkov

Po 31. oktobru se bo sestala strokovna komisija, ki bo pregledala in ocenila vse prejete izdelke. Finalisti bodo znani v drugi polovici novembra 2016.


Podrobni pogoji natečaja Komisije za preprečevanje korupcije "Posnemi filmček, zatri korupcijo" za slovenske osnovnošolce.

 

5. Filmčki, prijavljeni na ustvarjalni natečaj

Nagrajeni filmčki:

OŠ Bizeljsko (film brez naslova)


OŠ Grad (OŠ grad ima talent)


OŠ Gornja Radgona (Igra odraslih)


Filmčka, ki si zaslužita posebno omembo:

OŠ narodnega heroja Rajka – filma »Korupcija v razredu« ter »Podkupljeno tekmovanje«

 

 

 


Ostali filmčki: