Festival protikorupcijskega filma

16.–30.12.2014, Slovenska kinoteka- Festival protikorupcijskega filma

Festival bo potekal od 16. do 30. decembra 2014 v Slovenski kinoteki. V času festivala bomo predvajali 12 filmov na temo korupcije in boja proti korupciji. Ob nekaterih filmih bo komisija pripravila tudi posvete in predavanja, povezana z vsebino predvajanih filmov. Podrobnejše informacije glede naslovov, vsebin in urnika filmov: https://www.kpk-rs.si/sl/komisija/medijsko-sredisce/novice/12/2014/zacenja-se-prvi-festival-protikorupcijskega-filma-film-proti-korupciji

Festival se bo 16. 12. 2014 ob 19. uri začel z nemim filmom Denar (L'argent). Za glasbeno spremljavo bo poskrbel Andrej Goričar na klavirju. Sledijo filmi Prebujena vest (The Insider), Svet stav, Podtikanje (The Set-up), Temni angeli usode, L.A. zaupno (L.A. Confidential), Lahko noč in srečno (Good Night and Good Luck), Mesto greha (Sin City), Hvala, ker kadite (Thank You for Smoking), Pasji dnevi (Wag the Dog), Pijani od oblasti (L'ivresse du pouvoir) in Nedotakljivi (The Untouchables).
 

Povezava na program: http://www.kinoteka.si/Files/pdf/1105.pdf

KPK: Teden boja proti korupciji – moč preventive

Prvi Teden boja proti korupciji (TBK) ob 10. obletnici Komisije za preprečevanje korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije je ob deseti obletnici ustanovitve v začetku oktobra pripravila prvi Teden boja proti korupciji (TBK) z odločnim sloganom: PROTI KORUPCIJI!

V prvem tednu oktobra so se v okviru TBK zvrstili številni dogodki kot so Dan odprtih vrat KPK, delavnica Supervizor za novinarje in posvet "10 let KPK kje smo in kam naprej", na katerem bodo med drugim sodelovali nekdanji predstojniki KPK. Tednu boja proti korupciji pa se z razstavami in dogodki pod skupnim imenom S knjigo proti korupciji pridružuje tudi več slovenskih knjižnic.

Drugi sklop dogodkov v okviru TBK bo okoli 9. decembra, Mednarodnega dneva boja proti korupciji.

Proti korupciji!

V sredo, 1. oktobra 2014, je minilo 10 let od ustanovitve Komisije za preprečevanje korupcije, letos pa mineva tudi 13 let od začetka organiziranega boja proti korupciji (leta 2001 je bil ustanovljen Urad Republike Slovenije za preprečevanje korupcije, predhodnik KPK).

Komisija za preprečevanje korupcije je ob jubileju pripravila prvi Teden boja proti korupciji (TBK). Namen TBK  je okrepiti preventivo na področju boja proti korupciji ter prebivalke in prebivalce Slovenije opozoriti na uničujoče posledice, ki jih ima korupcija na kakovost naših življenj ter na celotno državo in družbo.

Teden boja proti korupciji pomeni le začetek v vrsti številnih preventivnih in izobraževalnih dogodkov, ki se bodo sklenili v drugi polovici decembra, ko KPK v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravlja prvi Festival protikorupcijskega filma (FPF), v okviru katerega bo predvajanih 12 (proti)korupcijsko obarvanih domačih in tujih filmov.

Okrogla miza: »Država – (ne)odgovorna lastnica«

Komisija za preprečevanje korupcije v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske

pripravlja

predstavitev raziskave in okroglo mizo z naslovom Okrogla miza: »Država – (ne)odgovorna lastnica«, ki bo 8. decembra 2014 ob 14. uri v dvorani A na Gospodarski zbornici Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana.

Dogodek po predvidoma trajal do 16.ure.
Simultano slovensko-angleško tolmačenje bo zagotovljeno.

Vabljeni predstavniki medijev.

VSEBINA:

Analiza procesa (ne)privatizacije v Republiki Sloveniji podaja pomemben del odgovora na vprašanje, kaj se je v Sloveniji v času od začetka “trojnega prehoda” v neodvisno državo, svobodni trg in demokratično ureditev do sedaj v resnici zgodilo. V javnosti ni nobenega dvoma o dejstvu, da imajo uveljavljene prakse upravljanja (zlasti državnih) družb korenine v praksah iz preteklosti.


PROGRAM:14.00: Uvodni nagovori

 • Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije
 • Christopher Yvon, začasni odpravnik poslov, Veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske
   

14.15: Predstavitev rezultatov raziskave “Proces lastninskega preoblikovanja podjetij v Sloveniji in razvoj koruptivnih praks“

Analiza zgodovinskih in strukturnih procesov ter značilnosti oblikovanja poslovno-političnih in finančnih omrežij v Republiki Sloveniji v obdobju pred in po tranziciji

 • dr. Urban Vehovar,Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem

Analiza procesa privatizacije slovenskih podjetij ter vloga subvencij in neposrednih tujih investicij

 • dr. Polona Domadenik, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
 • dr. Matjaž Koman, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
   

15.00: Razprava

 • dr. Polona Domadenik, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
 • dr. Urban Vehovar, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici
 • dr. Igor Lamberger, Komisija za preprečevanje korupcije
 • Goran Novković, Gospodarska zbornica Slovenije
 • Sonja Šmuc, Združenje Manager
 • mag. Irena Prijović, Združenje nadzornikov Slovenije

Moderatorka: mag. Nataša Koražija, Časnik Finance
 

15.45: Vprašanja in komentarji

16.00: Zaključek

Povzetek dogajanja in prezentacije udeležencev najdete TUKAJ.

Oglejte si video posnetek s konference, ki so ga pripravili na GZS:  TUKAJ.


 

Poslanica predsednika KPK Borisa Štefaneca ob 10. obletnici KPK

Sreda, 1. 10. 2014, ob 10. uri, sejna soba KPK, Dunajska 56, Ljubljana

Poslanica ob 10. obletnici KPK in najava Tedna boja proti korupciji. 

Predsednikovo poslanico lahko preberete TUKAJ.

S knjigo proti korupciji

Ves oktober (1.10.–31.10.2014), knjižnice po Sloveniji

Aktivnostim v okviru Tedna boja proti korupciji se je pridružilo tudi Združenje slovenskih splošnih knjižnic. Številne knjižnice po Sloveniji bodo v času od 1. do 31. oktobra pripravile razstavo izbora knjižnih del s področja boja proti korupciji. Po nekaterih knjižnicah pripravljajo tudi predavanja in posvete. Natančnejši program bodo objavile posamezne knjižnice, sproti pa ga bomo objavljali tudi na naši spletni strani.

Delavnica Supervizor za novinarje

Četrtek, 2.10.2014, ob 10. uri, Dvorana KPK, Dunajska cesta 58, Ljubljana

Z namenom transparentnega in kakovostnega obveščanja javnosti o temah korupcije je komisija v okviru "Tedna boja proti korupciji" za novinarje pripravila izobraževalno delavnico o Supervizorju - spletni aplikaciji za spremljanje izdatkov javnih institucij.

Da je bil izbor delavnice pravi se je odrazilo tudi v številu novinarjev, ki so se delavnice udeležili ter živahna debata, ki se je razvila tekom delavnice. Komisija upa, da je z delavnico dodatno pripomogla k boljšemu razumevanju ter interpretaciji podatkov, ki jih Supervizor prikazuje, ter s tem omogočila novinarjem boljše preiskovalno delo.

Dan odprtih vrat KPK

Petek, 3.10.2014, ob 14. uri, Dvorana KPK, Dunajska cesta 58, Ljubljana

Komisija za preprečevanje korupcije je prvič odprla svoja vrata vsem ljudem.

To je bila priložnost, da komisija najširši javnosti odgovori na povsem preprosta, pa tudi bolj strokovna vprašanja s področja našega dela na področju boja proti korupciji.

Posvet: 10 let Komisije za preprečevanje korupcije – kje smo in kam naprej?

Torek, 7.10.2014, ob 18. uri, Dvorana hotela Slon, Ljubljana

Ob 10. obletnici je Komisija za preprečevanje korupcije pripravila prvi Teden boja proti korupciji (TBK). Včeraj je potekala osrednja prireditev tedna, okrogla miza z naslovom ”10 let Komisije za preprečevanje korupcije – kje smo in kam naprej?”. Okroglo mizo je povezovala Nataša Pirc Musar. Na okrogli mizi so kot udeleženci sodelovali: Boštjan Penko, Drago Kos, dr. Erik Brecelj, mag. Bećir Kečanović, dr. Ali Žerdin in Boris Štefanec.

Častni govorec ob jubileju komisije je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj Tedna boja proti korupciji. Pahor je poudaril pomen strokovnega in političnega soglasja o tem, kakšne naloge in pristojnosti naj KPK ohrani ali celo okrepi. Celoten govor predsednika republike si lahko preberete TU.

Oglejte si utrinke iz posveta:

 

Mednarodni dan boja proti korupciji – 9. december

Mednarodni dan boja proti korupciji bomo obeležili z različnimi dogodki, namenjenimi predvsem strokovni javnosti.

 • 25. 11. 2014 ob 17. uri, Dom II. slovenskega tabora Žalec: Zaključna prireditev projekta z Vrtcem Žalec je prva v sklopu preventivnih aktivnosti komisije ob mednarodnem dnevu korupcije, ki ga vsako leto obeležujemo 9. decembra.
   
 • 1. 12. 2014, City hotel Ljubljana, od 9. do 18. ure: Na regionalni konferenci o boju proti korupciji v medijskih sistemih v državah jugo-vzhodne Evrope z naslovom 'Integriteta medijev', ki jo organizira Mirovni inštitut, bo komisija predstavila uporabnost aplikacije za nadzor javnih financ Supervizor. Otvoritveni nagovor bo imela Alma Sedlar, namestnica predsednika KPK.
   
 • 8. 12. 2014, od 14. do 16. ure: V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto in Gospodarsko zbornico Slovenije ter pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Velike Britanije bo komisija organizirala predstavitev raziskave in okroglo mizo z naslovom 'Država (ne)odgovorna lastnica'. Predstavitev raziskave in okroglo mizo, ki bo 8. decembra 2014 ob 14. uri v dvorani A na Gospodarski zbornici Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana.
   
 • 11. 12. 2014, Fakulteta za družbene vede: Komisija je kot partner sodelovala pri projektu Ministrstva za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti - Vključi Vse. Na dogodku bo zbrane pozdravila Alme Sedlar, namestnica predsednika KPK. Predstavljena pa bo tudi analiza z sistemsko oceno korupcijskih tveganj, vključno s klientelizmom pri zaposlovanju v javnem sektorju v obdobju menjave vlad za zadnje štiri menjave vlad in menjave županov od lokalnih volitev leta 2004 do danes.
   
 • 16. – 27. 12. 2014, Kinoteka: Niz dogodkov se bo zaključil s prvim Festivalom protikorupcijskega filma, ki bo v Slovenski Kinoteki. V okviru festivala bodo predavajali 12 filmov s področja integrite in korupcije. Ob nekaterih filmih bo komisija pripravila tudi posvete in predavanja, povezana z vsebino predvajanih filmov. Povezava na program: http://www.kinoteka.si/Files/pdf/1105.pdf