Jubilejni forum OECD ob 25-letnici temeljnega dokumenta boja proti korupciji

29. 03. 2024

Svetnica za evropsko in mednarodno sodelovanje Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) Barbara Fürst se je v tem tednu udeležila več dogodkov Foruma o boju proti korupciji in integriteti Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu. Forum, ki se je sklenil danes, je zaznamovala 25. obletnica Konvencije proti podkupovanju javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju.

Forum je glavni vsakoletni javni dogodek na temo boja proti korupciji in pod svojim okriljem združuje vlade, vodje podjetij in civilne družbe ter strokovnjake s celega sveta. Sodelujoči na dogodkih v okviru foruma iščejo inovativne rešitve za številna vprašanja v povezavi s področji, povezanimi z integriteto in bojem proti korupciji, kot so tehnologija, tuje podkupovanje, politična integriteta, lobiranje, razvojno sodelovanje, infrastruktura in podobno.

Letošnji forum z naslovom Oblikovanje naše prihodnosti z integriteto se je odvijal v okviru OECD tedna integritete, na katerem se je zvrstilo 27 glavnih in spremljevalnih dogodkov. Na njih so se zbrali strokovnjaki iz držav celega sveta, da bi izmenjali svoje poglede, spoznanja in raziskave s področja preprečevanja korupcije. Izhodišče dogodka, so zapisali organizatorji, je bilo zavedanje, da se demokracije po celem svetu soočajo z notranjimi in zunanjimi pritiski ter prizadevanji za vzdrževanje in krepitev integritete. »Grožnje tujega vmešavanja, vzpon umetne inteligence ter hitrost in obseg podnebnih sprememb prinašajo nova korupcijska tveganja in vse večji pritisk na temelje integritete,« so še zapisali organizatorji foruma.

Štiridnevni bogati program jubilejnega foruma so organizatorji sklenili s slovesnostjo ob 25-letnici Konvencije proti podkupovanju javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju, ki velja za temelj svetovnega boja proti korupcija in katalizator sprememb politike.