Na Komisiji za preprečevanje korupcije izvajamo številne aktivnosti informiranja in ozaveščanja o pomenu krepitve integritete (posameznika) in preprečevanja korupcije za družbo prihodnosti. Integriteta skupaj s transparentnostjo in odgovornostjo tvori imunski sistem družbe in je ključ do zaupanja v institucije in posameznike. Čas je, da končno postane standard v slovenski družbi.

V letu 2023 smo v tednu, ko tradicionalno obeležujemo mednarodni dan boja proti korupciji, s projektom Ambasadorji integritete posebno pozornost namenili vlogi in pomenu integritete (ki vključuje tudi poštenost, pravičnost itd.) za družbo prihodnosti. Na Komisiji smo namreč prepričani, da uspešno preprečevanje korupcije temelji na krepitvi integritete kar najširšega kroga posameznikov. S svojimi odgovornimi ravnanji, ki sledijo temu, kar je prav, lahko namreč prav vsak posameznik prispeva k boljši družbi. Ozaveščanje o pomenu integritete pa se mora začeti zgodaj – v okviru družine in vzgojno-izobraževalnega sistema – saj se takrat izoblikujejo posamezniki, ki bodo nekoč vodili našo družbo.

S projektom bomo te teme še bolj približali širši javnosti in tako poskrbeli, da se o njih čim več pogovarjamo, da o njih razmislimo in se ustrezno odzovemo, ko se znajdemo pred izzivi, ki jih predstavljajo.

Naši ambasadorji integritete, ki so se odzvali na naše vabilo, nam vsak na svoj pristen način, s svojo pripravljenostjo ozaveščati, da je vredno biti pošten, pomagajo doseči mlade in širšo javnost ter jim tako na čim bolj poljuden način približati vsebine, ki so včasih strokovno zapletene, a so hkrati zelo pomembne za boljšo družbo in prihodnje generacije.

Želimo si, da bi se v naš projekt vključilo še več zaupanja vrednih posameznikov, saj verjamemo, da lahko skupaj dosežemo več, kot lahko doseže vsak od nas sam.

Ilka Stuhec
Ilka Štuhec. Foto: Kästle

Ilka Štuhec je slovenska vrhunska alpska smučarka. Je dvakratna svetovna prvakinja v smuku, v svoji karieri pa je osvojila tudi dva mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v smuku in alpski kombinaciji. Samo v svetovnem pokalu je zmagala skupno 11-krat, na zmagovalne stopničke pa se je zavihtela 20-krat.

Nasmejana, pozitivna in odločna Štajerka je svoje življenje posvetila smučanju. S svojo vztrajnostjo in voljo je eden najbolj prepoznavnih obrazov svojega športa in vzornica mladim. Kot vrhunska športnica je zaposlena v slovenski policiji.

Za sodelovanje pri projektu Ambasadorji integritete se je odločila, ker se ji zdi pomembno, da v današnji družbi kot posamezniki govorimo, kar mislimo, in delamo, kar govorimo.