Teden boja proti korupciji 2014


Teden boja proti korupciji – moč preventive

Komisija za preprečevanje korupcije je ob deseti obletnici ustanovitve v začetku oktobra 2014 pripravila prvi Teden boja proti korupciji (TBK) z odločnim sloganom: PROTI KORUPCIJI!

1. oktobra 2014 je minilo 10 let od ustanovitve Komisije za preprečevanje korupcije, minevalo pa je tudi 13 let od začetka organiziranega boja proti korupciji (leta 2001 je bil ustanovljen Urad Republike Slovenije za preprečevanje korupcije, predhodnik KPK). Ob tem jubileju je komisija pripravila prvi Teden boja proti korupciji (TBK).

Namen TBK je okrepiti preventivo na področju boja proti korupciji ter prebivalke in prebivalce Slovenije opozoriti na uničujoče posledice, ki jih ima korupcija na kakovost naših življenj ter na celotno državo in družbo.

Teden boja proti korupciji je pomenil le začetek v vrsti številnih preventivnih in izobraževalnih dogodkov, ki so se nadaljevali v drugi polovici decembra, ko je KPK v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravila prvi Festival protikorupcijskega filma (FPF), v okviru katerega je bilo predvajanih 12 (proti)korupcijsko obarvanih domačih in tujih filmov.

Prvi teden boja proti korupciji

V prvem tednu oktobra so se v okviru TBK zvrstili številni dogodki kot so Dan odprtih vrat KPK, delavnica Supervizor za novinarje in posvet »10 let KPK – kje smo in kam naprej«, na katerem so med drugim sodelovali tudi nekdanji predstojniki KPK. Tednu boja proti korupciji pa se je z razstavami in dogodki pod skupnim imenom »S knjigo proti korupciji« pridružilo tudi več slovenskih knjižnic.

Drugi sklop dogodkov v okviru TBK se je odvil okoli 9. decembra, Mednarodnega dneva boja proti korupciji.


Festival protikorupcijskega filma

16. do 30. 12. 2014, Slovenska kinoteka – Festival protikorupcijskega filma

Festival je potekal od 16. do 30. decembra 2014 v Slovenski kinoteki. V času festivala je bilo predvajanih 12 filmov na temo korupcije in boja proti korupciji. Ob nekaterih filmih je komisija pripravila tudi posvete in predavanja, povezana z vsebino predvajanih filmov.

Festival se je 16. 12. 2014 ob 19. uri začel z nemim filmom Denar (L’argent). Za glasbeno spremljavo je poskrbel Andrej Goričar na klavirju. Sledili so filmi Prebujena vest (The Insider), Svet stav, Podtikanje (The Set-up), Temni angeli usode, L.A. zaupno (L.A. Confidential), Lahko noč in srečno (Good Night and Good Luck), Mesto greha (Sin City), Hvala, ker kadite (Thank You for Smoking), Pasji dnevi (Wag the Dog), Pijani od oblasti (L’ivresse du pouvoir) in Nedotakljivi (The Untouchables).


Dogodki v sklopu Tedna boja proti korupciji

Poslanica predsednika KPK Borisa Štefaneca ob 10. obletnici KPK

Poslanico lahko preberete tukaj.


Delavnica Supervizor za novinarje

Z namenom transparentnega in kakovostnega obveščanja javnosti o temah korupcije je komisija v okviru “Tedna boja proti korupciji” za novinarje pripravila izobraževalno delavnico o Supervizorju – spletni aplikaciji za spremljanje izdatkov javnih institucij. Da je bil izbor delavnice pravi se je odrazilo tudi v številu novinarjev, ki so se delavnice udeležili ter živahna debata, ki se je razvila tekom delavnice. Komisija upa, da je z delavnico dodatno pripomogla k boljšemu razumevanju ter interpretaciji podatkov, ki jih Supervizor prikazuje, ter s tem omogočila novinarjem boljše preiskovalno delo.


Dan odprtih vrat KPK

Petek, 3.10.2014, ob 14. uri, Dvorana KPK, Dunajska cesta 58, Ljubljana

Komisija za preprečevanje korupcije je prvič odprla svoja vrata vsem ljudem. To je bila priložnost, da komisija najširši javnosti odgovori na povsem preprosta, pa tudi bolj strokovna vprašanja s področja našega dela na področju boja proti korupciji.


Posvet: 10 let Komisije za preprečevanje korupcije – kje smo in kam naprej?

Torek, 7.10.2014, ob 18. uri, Dvorana hotela Slon, Ljubljana

Ob 10. obletnici je Komisija za preprečevanje korupcije pripravila prvi Teden boja proti korupciji (TBK). Včeraj je potekala osrednja prireditev tedna, okrogla miza z naslovom ”10 let Komisije za preprečevanje korupcije – kje smo in kam naprej?”. Okroglo mizo je povezovala Nataša Pirc Musar. Na okrogli mizi so kot udeleženci sodelovali: Boštjan Penko, Drago Kos, dr. Erik Brecelj, mag. Bećir Kečanović, dr. Ali Žerdin in Boris Štefanec.

Častni govorec ob jubileju komisije je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj Tedna boja proti korupciji. Pahor je poudaril pomen strokovnega in političnega soglasja o tem, kakšne naloge in pristojnosti naj KPK ohrani ali celo okrepi. Celoten govor predsednika republike si lahko preberete TU.

Oglejte si utrinke posveta:

 

 

 


S knjigo proti korupciji

Ves oktober (1.10.–31.10.2014), knjižnice po Sloveniji

Aktivnostim v okviru Tedna boja proti korupciji se je pridružilo tudi Združenje slovenskih splošnih knjižnic. Številne knjižnice po Sloveniji so v času od 1. do 31. oktobra pripravile razstavo izbora knjižnih del s področja boja proti korupciji. Po nekaterih knjižnicah pa so pripravili tudi predavanja in posvete.


Mednarodni dan boja proti korupciji – 9. december

Mednarodni dan boja proti korupciji smo obeležili z različnimi dogodki, namenjenimi predvsem strokovni javnosti.

  • 11. 2014 ob 17. uri, Dom II. slovenskega tabora Žalec: Zaključna prireditev projekta z Vrtcem Žalec je prva v sklopu preventivnih aktivnosti komisije ob mednarodnem dnevu korupcije, ki ga vsako leto obeležujemo 9. decembra.
  • 12. 2014, City hotel Ljubljana, od 9. do 18. ure: Na regionalni konferenci o boju proti korupciji v medijskih sistemih v državah jugo-vzhodne Evrope z naslovom ‘Integriteta medijev’, ki jo organizira Mirovni inštitut, je komisija predstavila uporabnost aplikacije za nadzor javnih financ Supervizor. Otvoritveni nagovor je imela Alma Sedlar, namestnica predsednika KPK.
  • 12. 2014, od 14. do 16. ure: V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto in Gospodarsko zbornico Slovenije ter pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Velike Britanije je komisija organizirala predstavitev raziskave in okroglo mizo z naslovom ‘Država (ne)odgovorna lastnica’. Predstavitev raziskave in okroglo mizo je bila 8. decembra 2014 ob 14. uri v dvorani A na Gospodarski zbornici Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana. 
  • 12. 2014, Fakulteta za družbene vede: Komisija je kot partner sodelovala pri projektu Ministrstva za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti – Vključi Vse. Na dogodku je zbrane pozdravila Alma Sedlar, namestnica predsednika KPK. Predstavljena pa je bila tudi analiza z sistemsko oceno korupcijskih tveganj, vključno s klientelizmom pri zaposlovanju v javnem sektorju v obdobju menjave vlad za zadnje štiri menjave vlad in menjave županov od lokalnih volitev leta 2004 do danes.
  • 16. – 27. 12. 2014, Kinoteka: Niz dogodkov se je zaključil s prvim Festivalom protikorupcijskega filma, ki je potekal v Slovenski Kinoteki. V okviru festivala so predvajali 12 filmov s področja integritete in korupcije. Ob nekaterih filmih je komisija pripravila tudi posvete in predavanja, povezana z vsebino predvajanih filmov. Program lahko pogledate tukaj.

Okrogla miza: »Država – (ne)odgovorna lastnica«

Več o dogodku lahko preberete tukaj.