“Posnemi filmček, zatri korupcijo” (2016)


Ustvarjalni natečaj »Posnemi filmček, zatri korupcijo«

Dobrodošli na spletnem mestu natečaja za slovenske osnovnošolce »Posnemi filmček, zatri korupcijo«, ki ga je komisija izvedla v 2016. Komisija ima sicer že večletno tradicijo naslavljanja mladih, ki so do sedaj risali, slikali, pisali pisma poslancem in grafično oblikovali motive za majice na temo boja proti korupciji, letos pa smo osnovnošolce prvič povabili k ustvarjanju v mediju digitalnega videa.

Učence smo s pomočjo njihovih šol in razgibanega plakata povabili, naj posnamejo filmček v dolžini do dveh minut, v katerem prikažejo korupcijo, torej zlorabo javno poverjene oblasti oz. moči za zasebno korist, na način, kakor jo razumejo sami. Na natečaj se je odzvalo 90 učencev iz 9 osnovnih šol z 18 filmčki, pri čemer jim je pomagalo 14 mentorjev.

Po zaključku natečaja je filmčke pregledala tričlanska natečajna komisija, sestavljena iz režiserja in filmskega pedagoga Boštjana Vrhovca, dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Lane Bregar ter predstavnice komisije Sonje Jelen, in izbrala tri zmagovalne filmčke ter še dva, ki sta si zaslužila posebno omembo.

Avtorji izbranih filmčkov so kot nagrado dobili priložnost, da na eni od slovenskih srednjih šol z medijskim programom – Srednji medijski in grafični šoli Ljubljana, Srednji šoli za oblikovanje Maribor, Ekonomski šoli Novo mesto in Ekonomski gimnaziji ali srednji šoli Radovljica – svoj filmček profesionalno posnamejo z dijaki in mentorji medijskih programov. Na tak način je bilo v osveščanje o korupcijskih temah pritegnjenih še nekaj deset srednješolcev in njihovih učiteljev. Tudi te izdelke, ki jih že težko pričakujemo, bomo objavili na spletni strani komisije.

Vabimo vas, da si spodaj ogledate prijavljene filmčke, ki vsak na svoj način govorijo o korupciji, nepoštenosti in zlorabi zaupanja, kakor jih vidijo mladi. Vsi filmčki so bili v času trajanja 3. festivala “Film proti korupciji” predvajani tudi v preddverju Slovenske kinoteke.

Za podrobne pogoje natečaja sledite tej povezavi.

Nagrajene filmčke si lahko ogledate v nadaljevanju, na ločenih podstraneh pa so objavljeni še:


Nagrajeni filmčki

OŠ Bizeljsko (film brez naslova):

 

OŠ Grad (OŠ grad ima talent):

 

OŠ Gornja Radgona (Igra odraslih):