Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Dogodki KPK ob 9. decembru – mednarodnem dnevu boja proti korupciji

Zaključna prireditev pilotnega projekta Komisije za preprečevanje korupcije z Vrtcem Žalec je prva v sklopu preventivnih aktivnosti komisije ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, ki ga vsako leto obeležujemo 9. decembra. Sklop dogodkov je nadaljevanje preventivne akcije imenovane ‘Teden boja proti korupciji’, s katero je komisija začela letos oktobra.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je z Vrtcem Žalec v okviru preventivnih aktivnosti izvedla pilotni projekt z naslovom ‘Korupcija ali poštenost?’. Otroci so se s pomočjo preproste otroške zgodbe spoznavali s pojmom korupcije.

V Vrtcu Žalec so prisluhnili pobudi komisije in pristopili k ozaveščevalnemu pilotnemu projektu, ki je namenjen predšolskim otrokom in je trajal tri mesece. V tem času so vzgojiteljice v oddelkih starostne skupine 4 do 6 let otrokom predstavile zgodbo o Tevžu in Mojci. Gre za zgodbo o poštenosti, goljufiji in drugih pojmih s področja moralne vzgoje. O temah poštenosti in goljufije so otroci skupaj z vzgojiteljicami veliko razmišljali, se veliko pogovarjali tako v vrtcu kot doma ter marsikaj novega spoznali, pravijo v Vrtcu Žalec. Zgodbica je avtorsko delo Barbare Fürst, sodelavke Komisije za preprečevanje korupcije, ilustracije pa je prispevala Tanja Fürst.

Jutri, v torek, 25. 11. 2014, bo v Domu II. slovenskega tabora Žalec zaključna prireditev projekta. Sodelujoče bo uvodoma pozdravila Alma Sedlar, namestnica predsednika KPK. Nastopili bodo otroci različnih oddelkov Vrtca Žalec, in sicer enote Šempeter, Žalec 1 in Trje. V avli doma pa bo na dan prireditve likovna razstava del vseh sodelujočih oddelkov. Vabljeni predstavniki medijev!

Utrinki otroških razmišljanj iz projekta z Vrtcem Žalec:

»Korupcija je, da si pokvarjen. Ne vem kaj je to, je pa nekaj slabega.«
»Kolono so mogli nardit, Mojca je čakala, Tevž pa je vse prehitel, ker je dal 6 €.«
»Kočijaž je dal 3 € v žep, vzet bi moral 3 €! Ni blo pošteno!«
»Goljufal je, ker je prehitel Mojco. Sploh ni stal v koloni.«

Odgovori otrok na vprašanje: ‘Kaj je poštenost?’
»To je, da ne goljufaš.«
»Če najdem igračo, je ne smem vzeti, ker ni moja.«
»Smo prijazni in si ne nagajamo. «
»V vrtcu ne jemljemo igrač prijatelju. «

NAPOVEDNIK
Program vseh dogodkov komisije ob 9. decembru, mednarodnem dnevu boja proti korupciji – 2. del Tedna boja proti korupciji

Mednarodni dan boja proti korupciji bomo na KPK obeležili z različnimi dogodki, namenjenimi predvsem strokovni javnosti.

  • 25. 11. 2014 ob 17. uri, Dom II. slovenskega tabora Žalec : Zaključna prireditev projekta z Vrtcem Žalec je prva v sklopu preventivnih aktivnosti komisije ob mednarodnem dnevu korupcije, ki ga vsako leto obeležujemo 9. decembra.
  • 1. 12. 2014, City hotel Ljubljana: Na konferenci o integriteti medijev, ki jo organizira Mirovni inštitut, bo komisija predstavila uporabnost aplikacije za nadzor javnih financ Supervizor. Otvoritveni nagovor bo imela Alma Sedlar, namestnica predsednika KPK.
  • 8. 12. 2014, od 14. do 16. ure, Gospodarska zbornica Slovenije: V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto in Gospodarsko zbornico Slovenije ter pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Velike Britanije bo komisija organizirala predstavitev raziskave in okroglo mizo z naslovom ‘Država (ne)odgovorna lastnica’. Dogodek bo odprt za medije.
  • 11. 12. 2014, Fakulteta za družbene vede: Komisija je kot partner sodelovala pri projektu Ministrstva za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti – Vključi Vse. Na dogodku bo zbrane pozdravila Alma Sedlar, namestnica predsednika KPK. Predstavljena pa bo tudi analiza z sistemsko oceno korupcijskih tveganj, vključno s klientelizmom pri zaposlovanju v javnem sektorju v obdobju menjave vlad za zadnje štiri menjave vlad in menjave županov od lokalnih volitev leta 2004 do danes.
  • 16. – 27. 12. 2014, Kinoteka: Prvi Festival protikorupcijskega filma bo v Slovenski Kinoteki. V okviru festivala bodo predavajali 12 filmov s področja integrite in korupcije. Ob nekaterih filmih bo komisija pripravila tudi posvete in predavanja, povezana z vsebino predvajanih filmov. Povezava na program: http://www.kinoteka.si/Files/pdf/1105.pdf

Zbir vseh dogodkov v sklopu Tedna boja proti korupciji: https://www.kpk-rs.si/sl/komisija/medijsko-sredisce/teden-boja-proti-korupciji#nastevanje-568

Dogodki KPK ob 9. decembru – mednarodnem dnevu boja proti korupciji
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar