“Država (ne)odgovorna lastnica” (2014)


Komisija za preprečevanje korupcije je v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije, Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani in pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske predstavila raziskavo “Proces lastninskega preoblikovanja podjetij v Sloveniji in razvoj koruptivnih praks“. Na to temo je v okviru prvega Tedna boja proti korupciji potekala tudi okrogla miza z naslovom ‘Država – (ne)odgovorna lastnica’.

Na dogodku je predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, Boris Štefanec, v svojem uvodnem nagovoru izpostavil, da na potek razvoja slovenskega gospodarstva odločilno vpliva dejstvo, da je precejšen del lastništva slovenskega gospodarstva po končanem procesu lastninjenja ostal v rokah države in bil s tem izpostavljen tveganjem, s katerimi se podjetja v povsem zasebni lasti ne soočajo – to so tveganja, ki izvirajo iz tesne povezanosti s političnimi elitami, in tveganja, ki izhajajo iz dejstva, da si politične stranke v Sloveniji prilastijo državna podjetja in z njimi tudi dobršen del javnega premoženja. Komisija se na tem področju izjemno trudi, da se ta tveganja ne bi uresničevala. V preteklosti je tako v preiskovalnih postopkih, kjer je ugotovila številne nepravilnosti na omenjenih področjih, o njih obvestila javnost z namenom večjega zavedanja o pomenu odgovornosti, transparentnosti ter osebne in družbene integritete.

Zbrane je uvodoma nagovoril tudi začasni odpravnik poslov veleposlaništva Velike Britanije in Severne Irske Christopher Yvon, ki je dejal, da je v Veliki Britaniji boj proti korupciji ob začetku finančne krize postal še pomembnejši. Izpostavil je, da “nobena država ni imuna na korupcijo, nedvomno pa imajo države z močnejšimi pravili in institucijami bistveno več možnosti za močan zasebni sektor, ki je dobičkonosen,” in dodal, da je korupcija ena glavnih težav, zakaj britanska podjetja ustavijo svoja vlaganja v tujino.


Predstavitev raziskav: “Idealno močvirje parcialnih političnih interesov”

V nadaljevanju dogodka so bili predstavljeni rezultati raziskave “Proces lastninskega preoblikovanja podjetij v Sloveniji in razvoj koruptivnih praks“. In sicer je dr. Urban Vehovar iz Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem predstavil analizo zgodovinskih in strukturnih procesov ter značilnosti oblikovanja poslovno-političnih in finančnih omrežij v Republiki Sloveniji v obdobju pred in po tranziciji. Dr. Polona Domadenik in dr. Matjaž Koman iz Ekonomske fakulteta Univerze v Ljubljani pa sta predstavila analizo procesa privatizacije slovenskih podjetij ter vloga subvencij in neposrednih tujih investicij. Raziskava kaže, da so večja podjetja, ki so ostala v posredni državni lasti, postala “idealno močvirje parcialnih političnih interesov”, je menila Domadenikova. Model lastninjenja je ohranil posredno in neposredno vmešavanje države v delovanje podjetij, podjetja z večjim deležem državnih nadzornikov pa poslujejo slabše.

Predstavitvi izsledkov raziskav je sledila zanimiva razprava, v kateri so poleg omenjenih gostov sodelovali še dr. Igor Lamberger, namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, Goran Novković iz Gospodarske zbornice Slovenije, Sonja Šmuc iz Združenja Manager in mag. Irena Prijović iz Združenja nadzornikov Slovenije.

Video posnetek s konference, ki so ga pripravili na GZS, si lahko ogledate: TUKAJ.

Govor predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in predstavitve sodelujočih raziskovalcev objavljamo v celoti.

Galerija: