Teden boja proti korupciji 2016


MEDNARODNI DAN BOJA PROTI KORUPCIJI 2016

Teden boja proti korupciji je potekal od ponedeljka, 12. decembra, do sobote, 17. decembra 2016. Z njim želi komisija opozoriti na problematiko spodbujanja integritete v družbi in izpostaviti pomembnost boja proti korupciji ter osveščati o problematiki, pred katero si prepogosto zatiskamo oči.

Začetek dogodkov smo v prostorih komisije obeležili z novinarsko konferenco v ponedeljek, 12. decembra, ob 10.30. Konferenci sta sledili predavanji na temo Erarja, računalniške aplikacije, ki je pred pol leta nadomestila dobro uveljavljeni Supervizor. Predavanji sta potekali v prostorih komisije, namenjeni pa sta bili novinarjem (predavanje ob 11. uri) in širši zainteresirani javnosti (predavanje ob 14. uri). Osredotočeni sta na uporabniško izkušnjo, sodelujočim pa je bila ponujena možnost za konkretna vprašanja vezana na uporabo Erarja.


Filmski festival “Film proti korupciji”

Dogajanje se je zvečer preselilo v Slovensko kinoteko, kjer je ob 20.00 z nagovorom predsednika komisije Borisa Štefaneca in slavnostnim zaključkom filmskega natečaja za osnovnošolce sledila otvoritev 3. filmskega festivala »Film proti korupciji«.

Predsednik komisije Boris Štefanec je v svojem nagovoru med drugim opozoril, da korupcija niso zgolj “modre kuverte”, ampak vsesplošno prisoten problem na vseh ravneh družbe, ki se pojavlja v neštetih, lahko mnogo manj oprijemljivih in opaznih oblikah. Opozoril je, da vsa odgovornost ne pada zgolj na ramena Komisije za preprečevanje korupcije in drugih podobnih organizacij, ampak odgovornost nosimo vsi ljudje. Tudi v ta namen ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji zagovorniki boja proti korupciji po vsem svetu ta dan obeležujemo z raznimi aktivnostmi z namenom ozaveščati in vključiti širšo javnost v učinkovitejši boj proti korupciji. Za konec je še poudaril, da na komisiji že vrsto let ugotavljamo, da mora biti učinkovit boj proti korupciji osredotočen v pomembni meri tudi na preventivne dejavnosti, s katerimi krepimo integriteto posameznikov in institucij: “Ker se zavedamo, da je preprečevanje korupcije pomemben dejavnik boja proti korupciji, saj se na dolgi rok le z aktivnostmi za preprečevanje korupcije dejansko vzpostavi ničelna toleranca družbe do koruptivnih ravnanj, so pri nas tako izjemnega pomena tudi preventivne akcije, ki jih vsako leto izvajamo skupaj s šolami.”

To je bil sicer že tretji festival protikorupcijskega filma, ki ga komisija pripravlja v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Tokrat so si gledalci lahko ogledali pet skrbno izbranih filmov, ki vsak na svoj način nazorno in raznoliko predstavljajo problematiko vezano na pojma korupcije in integritete. Festival se je začel s projekcijo filma »Bob Roberts«, ki s pomočjo politične satire prikaže volilno kampanjo desničarskega kandidata, se osredotoča na idejo vsemogočnosti medijev v sodobnem političnem življenju in morda tudi neprijetno preseneti s svojo aktualnostjo.

Dogodki te vrste na relativno mehak, a učinkovit način osveščajo in spodbujajo ne le razmislek o problemu korupcije, temveč tudi njeno zaznavanje, opozarjajo na korupcijo kot na vse preveč razširjen in včasih celo sprejet problem, ki si ga za dobro družbe kot celote in s tem vsakega posameznika moramo prizadevati zamejiti, zajeziti (in izničiti).


Okrogla miza “Zaščita prijaviteljev v Sloveniji – učinkovito orodje ali utvara?”

V torek, 13. decembra, je ob 17. uri v Kinoteki potekala okrogla miza na temo v zadnjem času še posebej priljubljene tematike žvižgačev. Okrogla miza »Zaščita prijaviteljev v Sloveniji – učinkovito orodje ali utvara?« si je prizadevala predstaviti koristi vzpostavitve sistemov anonimnega poročanja in zaščite prijaviteljev ter možnosti zaščite za prijavitelje v Sloveniji in možnosti za izboljšave na tem področju, pri čemer so bile pod drobnogled vzete tudi tuje prakse. Na okrogli mizi so sodelovali predstavniki Transparency International Slovenije, Evropskega inštituta za skladnost in etiko poslovanja, Slovenskega državnega holdinga, Steklarne Hrastnik ter Komisije za preprečevanje korupcije.

Okrogli mizi je sledila projekcija enega novejših in bolj izpostavljenih filmov na to temo – »Snowden«, Oliverja Stonea, ki je prišel v kinematografe v letošnjem letu. V sredo, 14. decembra, je bila ob 21. uri projekcija Herzogovega filma Pokvarjeni poročnik: New Orleans z odličnim Nicholasom Cageom v glavni vlogi, v petek, 16. decembra, ob 18.30 je sledila izjemna filmska epopeja »Prerok«, v soboto pa se je filmski festival in s tem tudi Teden boja proti korupciji ob 20.uri zaključil z vpogledom v svet italijanske mafije v podobah filma »Gomora«.


Zaključna slovesnost ustvarjalnega natečaja »Posnemi filmček, zatri korupcijo« za osnovnošolce

V okviru otvoritve filmskega festivala »Film proti korupciji« je komisija pripravila tudi zaključno slovesnost ustvarjalnega natečaja »Posnemi filmček, zatri korupcijo«, s katerim je komisija osnovnošolce pozvala k snemanju kratkih video filmov, ki predstavljajo njihovo podobo korupcije.

Komisija je v okviru natečaja prejela 16 filmov, posebna natečajna komisija, ki so jo sestavljali režiser in filmski pedagog Boštjan Vrhovec, dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Lana Bregar in predstavnica Komisije za preprečevanje korupcije Sonja Jelen, pa je izbrala pet najboljših. Za nagrado so avtorji izbranih filmov z dijaki in profesorji na slovenskih medijskih šolah, ki sodelujejo pri natečaju najboljših petih filmov s profesorji na eni izmed slovenskih medijskih srednjih šol, ki so sodelovale pri natečaju, svoj film profesionalno posneli še enkrat, izdelki pa so tudi javno objavljeni. Filmi, ki so prispeli na natečaj, so bili v ponedeljek, 12. decembra, in v torek, 13. decembra, na ogled na dveh računalnikih v preddverju Kinoteke.


Zaključek natečaja Spoznavanje integritete v vrtcih skozi igro in sliko za najmlajše

Tekom Tedna boja proti korupciji so bili v preddverju Kinoteke razstavljeni tudi nekateri izdelki najmlajših, ki jih je letos komisija v okviru natečaja »Spoznavanje integritete skozi igro in sliko« seznanjala s konceptom integritete. Projekt predstavlja nadaljevanje lanskoletnega pilotnega projekta, ki ga je komisija izpeljala v vrtcu v Žalcu, temelji pa na zgodbi z ilustracijami, s katero je poskušala komisija vzbuditi razmišljanje otrok o »prav« in »narobe« na primeru, ki odraža neintegritetno ravnanje in njegove posledice.

Na ustvarjalni natečaj se je prijavilo sedem vrtcev in skupnosti vrtcev, poleg javne predstavitve nekaterih izdelkov v Kinoteki pa je komisija v sodelujočih vrtcih izpeljala tudi kratke zaključne dogodke v katerih se je zahvalila sodelujočim za trud in prizadevnost pri ozaveščanju in vzgoji najmlajših o integriteti.